Wilhelmus Hengstmengel, roepnaam Wim, is een Nederlandse auteur met een passie voor bergen, eten en puurheid. Al meer dan twintig jaar woont hij in het Tiroolse Landeck, waar hij dagelijks inspiratie opdoet tijdens lange wandelingen door het berglandschap. In Oostenrijk is het gebruikelijk om de doopnaam te gebruiken, en dus publiceert hij onder de naam Wilhelmus Hengstmengel, een naam die inmiddels op tientallen websites en duizenden artikelen prijkt.

Zijn schrijversloopbaan begon in Enschede, waar hij voor een opleidingsinstituut lesmateriaal ontwikkelde en meewerkte aan boeken voor het volwassenenonderwijs. Wat begon als een technische vaardigheid groeide uit tot een levenslange roeping. Sindsdien schrijft Wilhelmus vrijwel dagelijks over onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen: Oostenrijk, en in het bijzonder Tirol, voedselbewaring, en vooral over koken zonder poespas.

Hij is de initiatiefnemer, soms beheerder en voornaamste auteur van een indrukwekkend aantal Nederlandstalige websites, waaronder tirolinfo.nl, alpelino.com (beide eigen sites), zomervakantieoostenrijk.eu, vakantieoostenrijk.eu, sautens.nl, en talloze inhoudelijke sites gericht op eten en bewaren, zoals vlijtigehuismus.nl, voedselhoudbaarmaken.nl, invriezen.eu, aromaris.nl, gehaktbrood.eu, hoelangkoken.com, budgetkoken.eu, koffiekruimels.eu (de voorgaande 8 sites sites zijn in eigendom en worden dagelijks geüpdate). Andere sites waarvoor hij grotendeels de teksten en recepten geschreven heeft: inmakenenwecken.nl, sambalmaken.nl, barbecuen.eu, nasi-goreng.nl, plancha-grillen.nl, wafelijzer.eu, bloemkoolsoep.eu, pannenkoekenrecept.eu, preikoken.nl, bloemkoolkoken.nl, andijviekoken.nl, rodebieten.eu, zuurkoolstamppot.nl, gehaktballen.eu, hoewerktt.eu, hoelangmoethetkoken.nl, bewaren.eu, happysmoothie.nl. Er is nog 1 site die Wilhelmus beheert, en waarvoor hij alle teksten schrijft, die eigenlijk niet in dit rijtje past, en dat is groententuintje.nl (geboren uit de passie die hij ook heeft, om groente, fruit, en kruiden zelf te kweken. En hij schrijft voor zijn persoonlijke site wilhelmushengstmengel.nl. Elk van deze sites is het resultaat van zijn toewijding, vakkennis en een bijna ontembare behoefte om zijn kennis te delen.

Naast zijn schrijverschap beschikt Wilhelmus ook over een stevige culinaire achtergrond. In zijn jonge jaren werkte hij als hulp in de keuken van een hotel in Winterswijk, waar hij de basis leerde van het werken in een professionele keuken. Hij heeft ook jaren op vrijdagavond, zaterdagen en in vakanties gewerkt bij een groenteboer in Winterswijk). Wat begon als bijbaantjes groeide uit tot een levenslange liefde voor gezonde en verse ingrediënten en koken. Door de jaren heen ontwikkelde hij zich verder, onder andere door stages en gastoptredens in diverse keukens in Tirol. Wat als hobby begon, groeide uit tot een passie die hij met veel toewijding en plezier blijft volgen. In zijn eigen keuken wordt dan ook volop geëxperimenteerd, vaak met verrassende combinaties en altijd zonder kunstmatige toevoegingen.

Zijn Hollandse klassiekers vinden ook in Tirol steeds meer fans. Zelfgemaakte bitterballen, kroketten, oliebollen en appelflappen, gerechten die in Oostenrijk nauwelijks bekend zijn, worden inmiddels met enthousiasme ontvangen door familieleden, vrienden en kennissen. Al eind augustus wordt hem regelmatig gevraagd wanneer hij weer aan het bakken gaat, want ‘die lekkere bollen’ zijn inmiddels legendarisch geworden in zijn omgeving.

In zijn werk staat eenvoud centraal. Geen ingewikkelde ingrediëntenlijsten of modieuze diëten, maar heldere uitleg over hoe je smaakvolle, gezonde maaltijden op tafel zet en hoe je voedsel het best kunt bewaren. Zijn artikelen zijn doordrenkt met praktische ervaring en geschreven in een toegankelijke stijl die iedere thuiskok aanspreekt.

De bergen zijn zijn rustpunt. Tijdens zijn dagelijkse ochtendwandeling van circa tien kilometer vindt hij niet alleen stilte, maar ook ruimte om nieuwe ideeën te laten rijpen. Veel van zijn recepten en bewaartips ontstaan daar, tussen dennengeur en bergstilte. Hoewel hij strikt op zijn voeding let, heeft hij één kleine zonde: een la vol Milka chocolade, die hij zich alleen in het weekend gunt.

Wilhelmus Hengstmengel is een rustige, gedreven schrijver met een zeldzaam consistente focus. Zijn liefde voor Tirol, zijn kennis van voedsel, zijn culinaire ervaring en zijn jarenlange schrijverschap maken hem tot een betrouwbare bron voor iedereen die op zoek is naar praktische kennis, inspiratie uit de bergen en pure, no-nonsense recepten.

Samenwerken

Voor vragen over samenwerkingen en adverteren op mijn website, kun je contact opnemen via onderstaand mailadres.

Publicaties & Interview aanvragen

Wil je een recept, artikel, of iets dergelijks op je eigen website publiceren. Wil je dit opnemen in krant, tijdschrift, of iets dergelijks, of wil je mij interviewen, dan kun je dat ook via onderstaand mailadres aanvragen. Of natuurlijk per post.

Adres

Kreuzgasse 25, Top 10
6500 Landeck, Oostenrijk

Email: info (at) wilhelmushengstmengel.nl

Wil je meer weten, kijk dan op wilhelmushengstmengel.nl

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal Wilhelmus Hengstmengel, shutterstock.com, pixabay.com, freepik.com, pexels.com of depositphotos.com.